Autor Tema: Nozevi  (Pročitano 3752 puta)

admin

• Administrator
  • Hero Member
    • Airsoft Srbija
Nozevi
« poslato: Oktobar 07, 2011, 12:53:21 posle podne »
Vasi Nozevi

survivalman

• Moderator
  • Full Member
  • Kraljevacka Udarna Jedinica
Odg: Nozevi
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 07, 2011, 18:48:34 posle podne »
Većina noževa koji se koriste u vojne svrhe (taktički noževi) nisu pogodni za korišćenje kod dugoročnog preživljavanja i življenja u šumi (bushcraft).

Tako da je najbolje u rancu imati neki od Bushcraft noževa, to su obično noževi koji se generacijama koriste u pojedinim delovima sveta. Ne mora do da bude nož os 200-300 eura kao što su Fallkniven ili neki drugi skupi noževi gde više plaćate dršku nego oštricu.

Nekada su naši stari pravili noževe od plugova i komada olupina koje su ostajale posle ratova, ti noževi su ih služili ceo život i ostavljali su ih svojim potomcima, sada se vodi pespomučna rasprava o promilima određenih metala koji se dodaju u čelik. Po meni mnogo više vredi takav ručno rađeni nož nego bilo koji firmirani i rađeni u velikim serijama.

Ali evo jednog predloga ukoliko želite da nosite jedan nož, ja koristim Walther Beck Up,  taktički nož koji skoro da ima bushcraft oštricu, materijal je SS 440B, veoma zahvalan nož za održavanje, lako se oštri i drži oštrinu.

lui

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 07, 2011, 21:25:05 posle podne »
Sta je glavna odlika bushcraft noza i zasto takticki nozevi nisu pogodni za tu namenu?
ahhhh....Bulletts....my only weekness....how did you know?!

extremco

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Death from above!
    • Ninjutsu club "BUJIN"
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 07, 2011, 21:41:04 posle podne »
Evo i mog vernog, neuništivog lovačkog noža - Hunter 1!
Francuski čelik - prohrom 6.

Pretrpeo je mnogo kazne i lošeg rukovanja (nikada ne pozajmljujte nož do kojeg vam je stalo, NIKADA) i i dalje je oštar i  neokrnjen. Sečivo je masivno pa je tako balans noža pomeren dosta napred.

Ispunio je sve zadatke (neretko nemoguće) koje sam pred njega postavio, i zato mu HVALA :)

Evo i slike (levo):

« Poslednja izmena: Oktobar 07, 2011, 21:44:19 posle podne extremco »

survivalman

• Moderator
  • Full Member
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 08, 2011, 14:40:40 posle podne »
Većina taktičkih noževa ima tanto vrh ili do pola nazubljenu oštricu, veliki su i nezgrapni za precizan rad.
Imao sam već prilike da se raspravljam sa ljubiteljima taktičkih noževa, među njima sam i ja, teško im je objasniti zašto je taktički nož nepodoban za bushcraft, ali kad počnu intenzivno da koriste svoje noževe u bushcraftu, shvate da je mnogo teže odraditi neke radnje nego meni sa bushcraft nožem.
Dođi na neko naše okupljanje, tada obično ima više vrsta noževa, tako da postoji mogućnost da probaš više njih i da izabereš onaj koji tebi odgovara.

Treba pogledati tradicionalne noževe iz raznih zemalja, to su noževi koji su decenijama ili vekovima razvijani u narodu, i dovedeni do savršenstva za određene namene.
Evo naprimer nordijski Puukko noževi njihova drška je manje-više okrugla i malo konusna prema oštrici ali je prilagođena radu u rukavicama i tek kad je uzmete u debeloj rukavici shvatite da je idealna.

Noževi koji su pogodni za naše uslove i uglavnom ih koristimo u bushcraftu su puukko, leuko, woodlan i woodlor.
Ovo nisu proizbođači i marke noževa, već vrste ili modeli.

Ukoliko ima još nekih nedoumica, rado ću odgovoriti!!!

Rajko

• Team Leader
  • Hero Member
  • AST "IN" IN?IJA
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 08, 2011, 14:43:33 posle podne »

« Poslednja izmena: Oktobar 08, 2011, 14:45:24 posle podne Rajko »

admin

• Administrator
  • Hero Member
    • Airsoft Srbija
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 08, 2011, 14:47:43 posle podne »
Zaboravio si Mora of Sweden  ;)

Inace pored marki moraju se i materijali uzeti u obzir jer nije isto imati noz od Steinless steel 440c ili celika D2 (alatnog) kovanog. Odrzavanje je drugacije, i drugaciji je spektar radova.

tako da sigurno nozevi od mekseg materijala nisu pogodni za batoning i neke jace operacije u kampu.

survivalman

• Moderator
  • Full Member
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 08, 2011, 15:18:59 posle podne »
Ja sam u predhodnom postu pisao o modelima noža, a ne o proizvođačima i materijalima to je sasvim druga priča, funkcija noža je da seče, naravno valja imati kvalitetan nož, ali morate shvatiti još jednu stvar, a to je da kod većine skupih noževa više plaćate fotrolu i dršku nego oštricu.

Evo da citiram sam sebe po ko zna koji put:
"Nekada su naši stari pravili noževe od plugova i komada olupina koje su ostajale posle ratova, ti noževi su ih služili ceo život i ostavljali su ih svojim potomcima, sada se vodi bespomučna raspravlja o promilima određenih metala koji se dodaju u čelik. Po meni mnogo više vredi takav ručno rađeni nož nego bilo koji firmirani i rađeni u velikim serijama. "

Nisam ljubitelj skupih noževa, više volim ručni rad, ima jedan EnZo Badger 115 D2/Cv, kupio sam ga jer mi je izašao veoma jeftino, njegova cena u beogradu je 195€ bez mozaik pinova i mesinga, evo linka 

http://www.lukovi.in.rs/Knives.html#enzobadger115d2

A evo i slika mog noža koji mi je izašao 85€, ali sam na poklon dobio mozaik pinove, mesing, fotrolu, rad, u svakom slučaju da sam sve to platio izašao bi mi oko 140-150€, puno jeftinije nego što se nudi kod nas.

Nadam se da sam malo pojasnio stvari.

antibiotik1167

• Komite - Sombor
  • Hero Member
  • Nikto, krome nas! Za VDV!
    • lice&knjiga :D
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 08, 2011, 17:46:01 posle podne »
kakva su ti iskustva sa nozevima cije telo seciva ne ide duzinom drske, ona sa "montiranom" ostricom?  puno survival nozeva tj deklarativno survival koja se prodaju po army shopovima kod nas imaju sve moguce dodatke ali i suplju drsku sa secivom pricvrscenim za nju... koliko verovati takvom orudju?

ovaj sam ja davno dobio na poklon ali ga nisam stigao koristiti, tzv adventurer survival kit knife
Не принимайте это на свой счёт, просто я делаю свою работу. 8)

survivalman

• Moderator
  • Full Member
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 08, 2011, 22:04:41 posle podne »
Takozvani Rambo noževi, su doživeli ekspanziju posle filmova RAMBO 1 i 2 (upravo je na prvom kanalu RAMBO 2 :) ), međutim nisu se pokazali kao dobri, više je to mamac za ljude koji se pale na filmove, ja sam kao klinac polomio 2 komada, mislim da se jedan još uvek onako u komadima vuče negde po ćaletovoj radionici.
Jedini siguran survival nož je fulltang nož, znači nož kome je nastavak oštrice celom dužinom drške, a sve ostale sitnice smeštene  u survival kitu koji je zakačen na fotroli noža ili u torbici za koju je zakačena fotrola noža.

survivalman

• Moderator
  • Full Member
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 09, 2011, 16:51:07 posle podne »
Evo kako izgleda kad se nožu od 300€ posle jedne malo jače upotrebe raspadne drška!!!
Ne račinajući to što je manijak sa njegovim vrhom lupao po kamenju.

Fallkniven A2 field test

malina

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 09, 2011, 18:15:46 posle podne »
vidi se da se osoba na klipu umorila od udaranja po drvecu, sto potvrdjuje gorespomenuto da nijedan noz ne moze zamjeniti sjekiru.

terorista

• AS
  • Hero Member
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 09, 2011, 18:25:24 posle podne »
kao prvo nož se koristi za preživljavanje a ne da se manijakalno ponaša sa nožem i nožem se gađa a ne baca i zabija kojekude bez veze

survivalman

• Moderator
  • Full Member
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 09, 2011, 20:00:17 posle podne »
Istina da čovek nema pojima da koristi nož, ali drška na tako skupom nožu nije smela onako da se raspadne, pa sve da se samo sa njom udarao po drvetu. Ono je neka vrsta gume koja bi trebalo da amortizuje udarce, i nebi smela onako da se odlepi od oštrice i da pukne!!!

celik

• ODA 021
  • Hero Member
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 21, 2011, 20:59:57 posle podne »
gde se može kupiti u srbiji brus DC4 i po kojoj ceni?