Ja sam u predhodnom postu pisao o modelima noža, a ne o proizvođačima i materijalima to je sasvim druga priča, funkcija noža je da seče, naravno valja imati kvalitetan nož, ali morate shvatiti još jednu stvar, a to je da kod većine skupih noževa više plaćate fotrolu i dršku nego oštricu.
Evo da citiram sam sebe po ko zna koji put:
"Nekada su naši stari pravili noževe od plugova i komada olupina koje su ostajale posle ratova, ti noževi su ih služili ceo život i ostavljali su ih svojim potomcima, sada se vodi bespomučna raspravlja o promilima određenih metala koji se dodaju u čelik. Po meni mnogo više vredi takav ručno rađeni nož nego bilo koji firmirani i rađeni u velikim serijama. "
Nisam ljubitelj skupih noževa, više volim ručni rad, ima jedan EnZo Badger 115 D2/Cv, kupio sam ga jer mi je izašao veoma jeftino, njegova cena u beogradu je 195€ bez mozaik pinova i mesinga, evo linka
http://www.lukovi.in.rs/Knives.html#enzobadger115d2A evo i slika mog noža koji mi je izašao 85€, ali sam na poklon dobio mozaik pinove, mesing, fotrolu, rad, u svakom slučaju da sam sve to platio izašao bi mi oko 140-150€, puno jeftinije nego što se nudi kod nas.

Nadam se da sam malo pojasnio stvari.